Under 2024 trädde den nya EU-förordningen om fluorerade växthusgaser (EU 2024/573) i kraft den 11 mars. Den ersätter den tidigare förordningen (EU 517/2014) och medför viktiga förändringar gällande hantering av fluorerade köldmedier. Mer information hittar du på alltomfgas.se.
I denna artikel beskrivs de viktigaste ändringarna som påverkar hur du arbetar i SDF.
Uppföljande läckagekontroller mellan 24 drifttimmar och 1 månad
Efter att reparationen är genomför skall uppföljande läckagekontroll ske tidigast efter en driftstid på 24 timmar men inte senare än en månad efter reparationen, för mobil utrustning får det göras direkt efter reparation.
I SDF har en funktion implementerats som säkerställer att detta följs. Om en läckagekontroll registreras utanför det föreskrivna tidsintervallet genereras en varning för att uppmärksamma användaren. Dessutom visas en informationstext i gränssnittet vid årsrapporten som indikerar att en reparation har utförts. Detta görs för att säkerställa att alla relevanta åtgärder dokumenteras och att du är medveten om eventuella avvikelser från regelverket.
Lista aggregat med HFO
Under filtret i aggregatlistan kan du filtrera fram aggregat inom HFO-intervallen. Du kan även lyfta fram kolumner i aggregatlistan för att se och sortera på HFO-mängd.
Nytt krav på läcksökning baserad på HFO
Sedan 11 mars 2024 omfattas utrustning som innehåller HFO-köldmedier av krav på läcksökning. Köldmedier i denna kategori listas i bilaga II, avsnitt 1 i EU 2024/573, och inkluderar bland annat HFO-blandningar. För att bestämma kontrollintervaller används följande riktlinjer:
-
För HFO-blandningar:
Beräkna endast den andel av blandningen som är HFO i kilogram för läcksökningsperioden, samt hela HFO-blandningen i CO2e. -
Exempel:
En fyllnadsmängd på 10 kg R 454B (68,9 % R 32 och 31,1 % R 1234yf) innebär att 3,11 kg utgör HFO. CO2e för blandningen blir 4,66 ton. -
Årsrapport 2024:
Reglerna för Årsrapporten för 2024 som görs 2025 har fortfarande samma regler som tidigare och mängden HFO är inte underlag för årsrapport, endast periodiska läckagekontroller.
Läcksökningspliktiga aggregat
Enligt EU-förordningen 2024/573 är läcksökningspliktiga aggregat de som innehåller:
- Minst 5 ton CO2e av fluorerade växthusgaser som listas i bilaga I, eller
- Minst 1 kg av fluorerade växthusgaser som listas i bilaga II, avsnitt 1 (HFO och HFO-blandningar), som inte ingår i skumplast.
Hermetiskt sluten utrustning är undantagen från läckagekontroller under förutsättning att den är märkt som sådan och innehåller:
- Mindre än 10 ton CO2e (bilaga I), eller
- Mindre än 2 kg (bilaga II, avsnitt 1).
Frekvens för periodiska läckagekontroller
Frekvensen för läckagekontroller har preciserats och är beroende av mängden koldioxidekvivalenter (CO2e) eller mängden HFO enligt bilaga II, avsnitt 1. Exempel på kontrollintervaller:
-
Mindre än 50 ton CO2e (eller mindre än 10 kg HFO):
Minst var 12:e månad (var 24:e månad om läckagevarningssystem finns). -
Mellan 50 och 500 ton CO2e (eller 10–100 kg HFO):
Minst var 6:e månad (var 12:e månad om läckagevarningssystem finns). -
Mer än 500 ton CO2e (eller över 100 kg HFO):
Minst var 3:e månad (var 6:e månad om läckagevarningssystem finns).
Påfyllnadsstopp
Det är förbjudet att använda fluorerade växthusgaser med ett GWP-värde på 2500 eller högre vid påfyllning av utrustning över 40 ton CO2e. Vid påfyllning av köldmedium som omfattas av förbudet, varnas du direkt i systemet.
Detta säkerställer att operatörer följer reglerna och minimerar risken för otillåtna påfyllningar. Funktionen stödjer både nya och regenererade köldmedier och hjälper dig att upprätthålla korrekt dokumentation för all hantering av köldmedier i din verksamhet.
Kommentarer
0 kommentarer
Artikeln är stängd för kommentarer.